مجله خبری 22 شرقی
اخبار داخلی

نقشه راه برای کاهش معوقات خودروسازان

دو خودروساز بزرگ کشور با انتشار آمارهایی در ارتباط با وضعیت تعهدات معوقه خود خبر از به‌روز‌رسانی این تعهدات در آینده نزدیک داده‌اند.

براساس اعلام دو گروه ایران خودرو و سایپا هم اکنون هر یک از دو خودروساز به ترتیب ۵۰ هزار و ۷۶ هزار دستگاه خودروی معوق دارند.

در سال ۹۷ به فاصله اندکی از بازگشت تحریم‌های صنعت خودرو، سیاست‌گذار خودرویی به‌منظور ایجاد آرامش در بازار خودرو فرمان پیش ‌فروش گسترده را به مدیران عامل ایران خودرو و سایپا ابلاغ کرد. بعد از فروکش کردن توفان پیش‌ فروش‌ها اخبار منتشر شده حکایت از پیش‌ فروش یک میلیون دستگاه از محصولات تولیدی توسط دو خودروساز بزرگ کشور داشت.

این میزان پیش‌فروش در کنار چالش خروج شرکای بین‌المللی و توقف تولید برخی از محصولات مونتاژی، بار تحویل خودروسازان را سنگین کرد.

با این حال این تمام ماجرا نبود و دو خودروساز بزرگ کشور طی سال‌های ۹۷ و ۹۸ با کاهش تولید قابل‌ ملاحظه مواجه شدند که این مساله دست مدیران عامل دو خودروساز را برای عمل به تعهدات معوق بست.

اما خروج از شوک تحریم‌ها و به‌دنبال آن برنامه‌ریزی برای افزایش تیراژ محصولات قابل‌ تولید و جایگزینی این محصولات با محصولات مونتاژی و همچنین راه‌اندازی نهضت داخلی‌سازی قطعات از طرف سیاست‌گذار خودرویی، موجب شد تا خودروسازان این روزها خبر از به‌ روزرسانی تعهدات معوق خود دهند. اما آیا این به ‌روز‌رسانی با توجه به تعهدات جدید؛ ادامه‌دار خواهد بود؟

در پاسخ به این سوال بسیاری از کارشناسان عنوان می‌کنند که برای تداوم این مسیر اولین مساله‌ای که باید مورد توجه گروه های خودروساز قرار داشته باشد تقویت زنجیره تامین است.آنچه در دو سال اخیر بیش از هر چیز تولید را تحت‌ تاثیر قرار داد، نبود قطعات موردنیاز خطوط تولید بود به صورتی که این معضل منجر به تولید ۲۰۰ هزار خودروهای ناقص در سال ۹۸ شد.

مطالعه بیشتر  انتقاد نماینده مجلس از حذف بند واردات خودرو

به‌نظر می‌رسد راه‌اندازی نهضت داخلی‌سازی و همچنین پیدا کردن مسیرهایی برای دور زدن تحریم‌ها در بازه زمانی یاد شده در کاهش تولید خودروی ناقص و همچنین کاهش تعهدات معوق نقش بسزایی داشته است. البته طی یک ماه اخیر، فعالان صنعت قطعه‌ بارها نسبت به به ‌روز‌رسانی نشدن قیمت قطعات در قراردادهای خود با گروه های خودروساز هشدار داده‌اند.

آنها با اشاره به افزایش قیمت محصولات خودروسازان با مجوز شورای رقابت خواستار اعمال این افزایش قیمت‌ها در قراردادهای خود با خودروسازان شده‌اند. در کنار این مساله اصلاح نرخ ارز هم در قرارداد میان قطعه‌سازان و گروه های خودروساز مورد توجه قطعه‌سازان قرار دارد.

قطعه‌سازان عقیده دارند اگر این دو مهم اتفاق نیفتد باز هم شاهد تولید خودروی ناقص و به‌دنبال آن ایجاد معوقات برای گروه های خودروساز خواهیم بود.

در ادامه مسیر برای تداوم به‌روز‌رسانی تعهدات و به صفر رساندن تعهدات معوق به نقش تزریق نقدینگی به زنجیره خودروسازی می‌رسیم. در دو سال گذشته در مجموع ۹ هزار میلیارد تومان به زنجیره خودروسازی تزریق شده است که بخش عمده آن بابت بدهی گروه های خودروساز در اختیار فعالان قطعه‌سازی قرار گرفته است.

سیاست‌گذار خودرویی در وضعیت کنونی که همچنان سایه تحریم‌ها روی زنجیره خودروسازی سنگینی می‌کند باید تلاش کند تا از مسیرهایی امکان تزریق نقدینگی به گروه های خودروساز را تقویت کند چنانچه مسیر تزریق نقدینگی به زنجیره خودروسازی مسدود شود، خودروسازان با چالش عمل به تعهدات رو به رو خواهند شد.

اولین امتیاز را شما ثبت کنید !

مطالب مرتبط

رفع ایرادات طرح واردات خودرو در کمیسیون صنایع

سجاد ناجی

قیمت فیدلیتی امروز در مدل های مختلف (۲ اسفندماه)

mortazavi

خودرو تارا قیمت روز ۱ مهرماه ۱۴۰۲

mortazavi

نظر دهید.