مجله خبری 22 شرقی
مقالات فنی

سقف پاناروما چیست؟ و چه نقاط ضعف و قوتی دارد؟

باز شدن سقف پاناروما| مزایا و معایب سقف پاناروما| سقف پانوروما خودرو چیست؟|خودروهای دارای سقف پانوروما| سقف پاناروما

امروزه کارخانه های خودرو سازی در طراحی خودروهای مدرن از سقف پانوروما استفاده می کنند. اما ما باید در ابتدا بدانیم که سقف پاناروما چیست؟ وچه کاربردی دارد؟ برخلاف چیزی همه در نگاه اول فکر می کنند باز شدن سقف پانوروما تنها کاربرد آن نیست و این قطعه در خودرو کاربرد های دیگری هم دارد. خودروهای دارای سقف پانوروما هروز بیشتر مورد استفاده رانندگان قرار می گیرند، پس در نتیجه اطلاع داشتن از مزایا و معایب سقف پاناروما برای رانندگان تبدیل به یک دغدغه شده است که می خواهیم در این مطلب به آن بپردازیم.

سقف پاناروما چیست؟ و چه نقاط ضعف و قوتی دارد؟

امروزه همه ما زمانی که در خیابان رفت و آمد داریم می بینیم که علاوه بر خودروهای خارجی بعضی از خودروهای تولید داخل هم از سقف پانوراما در طراحی و تولیدشان استفاده می کنند. به دلیل کاربرد زیاد سقف پاناروما در خودروها دغدغه بسیاری از رانندگان اطلاع داشتن از مزایا و معایب سقف پاناروما است. اگر بخواهیم تعریف دقیقی ازسقف پاناروما داشته باشیم می توان گفت که این سقف به گونه ای طراحی شده که قابلیت دیدن فضای بیرون از خودرو را بصورت کامل برای سرنشینان آن فراهم کرده است و نیز دارای جنس بسیار مقاومی است که در صورت تصادف و یا چپ کردن مانع از وارد شدن هرگونه صدمه‌ای به سرنشینان می‌شود و سقف خودرو را به طور کامل در بر می‌گیرد. از سال ۲۰۱۰، ما در کشور شاهد واردات خودرو با سقف شیشه ای هستیم و این موضوع باعث تعجب بسیاری از مردم شد و همچنین از جذابیت زیادی هم برای عموم مردم داشت. همچنین بخوانید: علت پاره شدن تسمه تایم خودرو چیست؟

از سال ۲۰۱۰ به بعد بیشتر خودروهای لوکس دارای سانروف (Sunroof) یا به طور درست تر، مون روف (Moonroof) بودند. در گذشته فقط بخشی از سقف خودروهای دارای سانروف از شیشه تشکیل شده بود که با دکمه های کنترلی امکان باز و بسته شدن داشتند. اما پس از مدتی  طراحان خودرو می خواستند تغییری در این سیستم ایجاد کنند، آنها به جای به کارگیری سقف فلزی از شیشه استفاده کردند. بعضی از سقف های پاناروما امکان باز شدن دارند (مون روف) و بعضی هم این امکان را ندارد.

آیا خودرو های تولید داخل هم سقف پاناروما دارند؟

در این یکی دوسال اخیر، خودروسازان داخلی در خودروهایی مثل: دنا پلاس و شاهین توانسته اند که برای اولین بار سقف شیشه ای قرار دهند. با معرفی خودرو ۲۰۷ که دارای سقف شیشه ای بود در بازار تغیر عظیمی ایجاد شد و مورد استقبال خریداران  قرار گرفت.

ابتدا ۲۰۷ هاچ بک سقف شیشه ای روانه بازار شد و بعد نسخه صندوق دار ۲۰۷ هم از سقف شیشه ای استفاده کرد و در نهایت رانا پلاس سقف شیشه ای هم به بازار معرفی شد و مورد استفاده مردم قرار گرفت. البته باید توجه داشته باشیم که این سه خودرو قالب و اندازه یکسانی دارند و برای هر خودرو طراحی منحصر به فردی انجام نشده است و همچنین قالب اولیه هم خریداری شده بود. به طور کلی خودرو سازان داخلی طراحی برای قالب انجام نداده بودند و فقط در زمینه ساخت و نصب اقدام کرده بودند.

از طرفی کشور چین به عنوان یکی از کشور های بزرگ تولید کننده خودرو از سقف پاناروما در تولیدات خود استفاده می کند و با توجه به افزایش خودرو های دارای سقف پاناروما در بازار بهتر است، مزایا و معایب  سقف پاناروما را بررسی کنیم.

مطالعه بیشتر  اثر رنگ خودرو بر روی تصادفات به چه صورت است!؟

بررسی نقاط قوت سقف پانوراما

در خودروهای دارای سقف پاناروما که سقف آن ها باز می شود صدا کم است و تهویه بهتر کار می کند. در صورت باز شدن سقف، هوای داخل کابین جریان پیدا می کند و باعث می شود زمانی که شما شیشه را پایین می آورید بدون به وجود آمدن افت توانی که بر اثر پایین آوردن شیشه ها برای خودرو ایجاد می شود، هوای درون کابین در چرخش با بیرون خودرو باشد و تهویه صورت گیرد. قابلیت تهویه در خودرو های دارای سقف پاناروما به این علت بیشتر است که مساحت بیش تری نسبت به سانروف ها دارند. و همچنین زمانی که سقف پانوراما باز است، سر و صدا کم تری نسبت به پایین آوردن شیشه ها دارد و باعث آرامش بیشتر سرنشینان می شود.

سقف های پاناروما مانع ترس از محیط بسته  (Claustrophobia) برای افراد می شوند.

یکی دیگر از مهمترین ویژگی های این سقف ها این است که علاوه بر اینکه حس قرار گرفتن در فضای باز را دارید، به هیچ عنوان احساس ایمن نبودن نمی کنید. ولی در خودروهای کانورتیبل و کابریولت در صورت باز بودن سقف، و در خودروهای روستر به طور همیشگی حس امنیت کمتری در زمان رانندگی برای سرنشینان ایجاد می شود. اما خودروهای دارای سقف پانوراما این دو مزیت را با هم دارند که هم باعث کاهش ترس از فضای بسته برای سرنشینان می شود و هم حس ناامنی که در خودروهای بدون سقف برای سرنشینان ایجاد می شود را به طور کامل از بین می برند. تشخیص واقعی کیلومتر شمار دستکاری شده را با چه روش هایی می توان شناخت!

گذاشتن بار روی باربندها (Roof Rack) یکی از روش های مناسب برای جابه‌جایی وسایل مورد نیاز با خودرو است که بعضی از رانندگان بسیار زیاد از آن استفاده می کنند. مشکل اصلی به کارگیری باربندها (Roof Rack) این است که در طی مسیر سرنشینان نمی توانند به خوبی بار را چک کنند و از محکم بودن آن مطمئن شوند. اما در خودروهای دارای سقف پانوراما این کار بسیار آسان است و شما به راحتی با کنار زدن کاور سقف شیشه ای می توانید، بارهای روی باربند (Roof Rack) را بررسی کنید و اگر در حالت نامناسبی بودند بلافاصله اقدام کنید.

خروجی مناسب برای شرایط بحرانی

فرض کنید که باخودرتان تصادف کرده اید و در شرایط بحرانی قرار دارید و خروج از درب و پنجره های خودرو به هیج عنوان امکان پذیر نیست، خروج از سقف پاناروما یک راه خروج مناسب است. در شرایط بحرانی اگر می خواهید از سقف پاناروما خارج شوید ابتدا سعی کنید با استفاده از موتور سانروف سقف را باز کنید و از خودرو خارج شوید، اما اگر این راه جواب نداد سقف را با موتور خودش باز کنید یا با یک شیء شیشه سقف پاناروما را بشکنید و خارج شوید.

لذت بردن از نور خورشید

در خودروهای دارای سقف پانوراما می توان با کنار زدن کاور سقف از تابش نور خورشید به فضای داخلی خودرو لذت برد. به دلیل اینکه در طراحی سقف از شیشه دودی استفاده شده، شدت نوری که از سقف پانوراما عبور می کند نسبت به تابش مستقیم ضعیف تر است و باعث آزار سرنشینان نمی شود.

مطالعه بیشتر  راهنمای خرید خودروی صفر | 5 نکته برای خرید وانت یا پیکاپ جدید
باز شدن سقف پاناروما | مزایا و معایب سقف پاناروما | سقف پانوروما خودرو چیست؟ | خودروهای دارای سقف پانوروما | سقف پاناروما | دانستنی های خودرو
باز شدن سقف پاناروما | مزایا و معایب سقف پاناروما | سقف پانوروما خودرو چیست؟ | خودروهای دارای سقف پانوروما | سقف پاناروما | دانستنی های خودرو

افزایش میزان آنتن دهی با سقف پاناروما

بعضی از لوازم الکترونیکی توانایی دریافت امواج رادیویی از سقف های فلزی را ندارند، به همین دلیل خودروهای دارای سقف پاناروما می توانند باعث افزایش آنتن دهی بعضی از لوازم الکترونیکی شوند.

نقاط ضعف سقف پاناروما

گرما خورشید از شیشه سقف پاناروما خودرو عبور می کند و در بعضی از کشور ها این مشکل بسیار بزرگی است. به دلیل اینکه نور خورشید شدید و بسیار سوزان است و گرما با بسته بودن کاور  سقف پانوراما هم وارد  خودرو می شود و باعث می شود تا سیستم تهویه فشار زیادی را تحمل کند تا دما داخلی خودرو را در شرایط مناسبی حفظ کند. از طرفی دیگر اگر کاور سقف پاناروما باز باشد، نور خورشید می تواند آسیب زیادی به لوازم داخل خودرو وارد کند و باعث کاهش عمر مفید آنها شود. رایج ترین موارد خرابی شیلنگ رادیاتور کدام اند!؟

زیاد بودن وزن سقف پاناروما نسبت به سقف فلزی

خودروهای دارای سقف پانوراما وزنی حدود یک فرد به خودرو اضافه می کنند، این وزن همیشه همراه خودرو است. زیاد بودن وزن شیشه سقف های پانوراما باعث تقویت ستون های کابین خودرو می شود که در نهایت همه این اضافه وزن ها، باعث افزایش مصرف سوخت در خودرو می شوند.

سرو صدا زیاد هنگام رانندگی در باران

زمانی که شما با خودرو در شرایط بارانی در حال حرکت هستید، صدای برخورد باران با شیشه نسبت به  برخورد با سقف فلزی بیش تر است و باعث عدم تمرکز راننده می شود. اگر کاور سقف باز باشد، یک لایه کاهنده صدا هم کم می شود و باعث بیشتر شدن صدای برخورد قطرات باران با سقف می شود.

میزان آب بندی سقف پاناروما نسبت به سقف فلزی کم تر است

در بعضی از خودروهای دارای سقف پاناروما آب به به فضای داخلی خودرو نفوذ می کند و این اتفاق به دلیل آب بندی نشدن صحیح بین شیشه و بدنه است. زمانی که چنین مشکلی پیش آمد باید شیشه سقف به طور کامل باز شود و دوباره اصولی آب بندی شود.

شکنندگی در مقابل ضربه

به طور مشخص میزان استحکام شیشه در مقایسه با فلز بسیار کم تر است و به همین دلیل شیشه سقف خودرو، در هنگام تصادف ممکن است کاملاً خرد شود و باعث آسیب دیدن جدی سرنشینان شود. اگر جسم سختی از بالا به روی سقف برخورد کند، می تواند باعث خرد شدن کامل شیشه شود و نیاز است که شیشه سقف کاملاً تعویض شود.

اما اگر جسم سخت از بالا با سقف فلزی خودرو برخورد کند، می توان با صافکاری سقف را تعمیر کرد. یکی دیگر از مشکلات اساسی این سقف ها هنگام جک زدن زیر آن ها مشخص می شود، به دلیل اینکه اگر جک را در مکان نامناسب قرار دهید، احتمال شکستن سقف بیشتر می شود ولی در خودروهای فلزی این مشکل وجود ندارد. زمانی که می خواهیم این خودروها را بلند کنیم، بهتر است جک را در وسط رکاب قرار دهیم تا دو چرخ از یک سمت خودرو بلند شود، زیرا در صورت بلند شدن یک چرخ به شیشه فشار می آید و تکرار این عمل باع ممکن شکستن شیشه سقف می شود.

5/5 - (1 امتیاز)

مطالب مرتبط

قطعه ای جذاب برای تیونرها؛ استرس بار (Stress Bar) | استرات بار (Strut Bar)

mortazavi

نحوه تمیز کردن باتری سولفاته خودرو (شرح فرایند در یک ۶ مرحله ای آسان)

mortazavi

انواع سیلندر و اجزای آن

mortazavi

نظر دهید.